Op de fiets

naar het voetbalveld

Bij ASV Dronten rennen honderden kinderen en volwassenen vol enthousiasme elke week over het voetbalveld. Trainer van JO12-2 Oscar Peterson vindt dat de jongens energie genoeg hebben om ook met de fiets naar de training en thuiswedstrijden te komen. De jongens komen allemaal uit Dronten zelf, net als Oscar. Maar hij zag toch nog best vaak dat kinderen even snel met de auto werden afgezet bij het voetbalveld. “Kom op, het zijn jongens van 11, volgend jaar gaan ze naar de middelbare school, die kunnen toch prima zélf fietsen?”, vindt Oscar.

Challenges ‘schoon vervoer’

Als adviseur bij het Energieloket heeft hij hart voor duurzaamheid. Toen er Circulaire Challenges bedacht moesten worden, wist hij het dus meteen: met de fiets naar de voetbalclub! Die paste mooi in het thema van mei 2021, ‘schoon vervoer’. Andere challenges die maand waren bijvoorbeeld de uitdaging om met de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto, of om de lokale Fietsersbond te steunen.

Oscar traint de JO12-2 (Jongens Onder de 12, 2e team) met veel plezier. De tien jongens in het team spelen hun wedstrijden zeven tegen zeven op een kwart veld. “Dat is ongeveer 50 bij 25 meter, maar ook op zo’n klein veld rennen ze nog heel wat af!”, lacht Oscar. Met hun conditie is niks mis, weet hij dus uit ervaring. “Daarom vond ik het een beetje suf dat er jongens met de auto naar de voetbal kwamen.”

Half 6 bij de rotonde

“Ik heb het gewoon voorgesteld in de groepsapp van de ouders van het team. Ik fiets zelf ook altijd, dus ik stelde voor om met de jongens uit Dronten-west om half 6 bij de rotonde af te spreken.” En zo fietsen de jongens nu naar de training, vaak gezellig in groepjes. “Het leuke is dat het nog meer met elkaar is”, merkt Oscar. “Met elkaar trainen, samen douchen én samen fietsen. Dat is goed voor de teamspirit!”

Na de enthousiaste reacties in zijn team heeft Oscar het ook in de grotere appgroep van de vereniging aan de orde gesteld. Verschillende trainers en ouders reageerden positief: “O, dat is een goed idee, dat gaan we voorleggen, hoorde ik. Ook ouders van jongere kinderen, die nog niet zelfstandig kunnen fietsen, kunnen natuurlijk met de fiets naar het voetbalveld komen. Ze kunnen ook om de beurt met een groepje kinderen uit de buurt komen fietsen. Of op zijn minst niet allemaal apart met de auto, maar carpoolen.”

“Het leuke is dat het nog meer met elkaar is”

Wel zo gezellig!

Ravi (12) zit inmiddels in de JO13, maar zat vorig jaar bij Oscar in het team. “Hij is echt een hele leuke trainer!” Voorheen kwam hij nog wel eens met de auto, maar sinds de challenge gaat hij altijd met de fiets. “Meestal fiets ik alleen, maar vaak kom ik onderweg wel een teamgenoot tegen”, vertelt hij. Wel zo gezellig!

Fietsen als gewoonte

Misschien red je de wereld er niet mee, maar Oscar vindt ook kleine stapjes belangrijk. “Fietsen moet een gewoonte worden, je moet het bespreekbaar maken.” Wat zeker meehelpt is dat hij merkt dat de jongens het ook veel leuker vinden om samen te fietsen. En hun ouders zijn ook blij. “Een van de jongens zei laatst nog dat hij veel liever fietst. ‘Behalve misschien als het onweert, dan vraag ik of ik met de auto mag’, zei hij. Maar ik kon hem geruststellen, als het echt te slecht is om te fietsen, dan gaat ook de training niet door!”, lacht Oscar.

“Fietsen moet een gewoonte worden, je moet het bespreekbaar maken”

MEI – SCHOON VERVOER

#challenge

Op de fiets naar de sportclub voor een gratis warming-up!

Lekker sporten! Kies voor duurzaam en laat de auto staan. Hoe vaak pak jij de fiets naar de sportclub of het sportveld? Door vaker de fiets te pakken, stoot je minder CO2 uit en help je het klimaat een handje. En het is meteen een prima warming up!  

 

Ruim 60 Flevolanders deden mee aan deze challenge!

Op de fiets naar voetbaltraining

Voetbalcoach Oscar Peterson riep zijn pupillen op om op de fiets naar de training te komen.

Lees artikel>>

Impact

Bespaard in deze challenge:

3.834 kg CO2

Als alle Flevolanders dit zouden doen besparen we

Ruim 26,5 miljoen kg CO2

Impact

Bespaard in deze challenge:

3.834 kg CO2

Als alle Flevolanders dit een jaar lang zouden doen besparen we:

Ruim 26,5 miljoen kg CO2

DECEMBER –DUURZAAM FEESTEN EN SHOPPEN

#challenge

Goed voornemen, ga ontspullen!