Het dak bij de buren
is net zo groen!
Samen daken vergroenen werkt aanstekelijk
Het dak bij de buren is net zo groen!
Samen daken vergroenen werkt aanstekelijk
Hoe mooi is dit: uitzicht hebben op de bloeiende daken van je buren in plaats van op grote vlakken grijs bitumen? In de wijk Flevo Golf Resort in Lelystad legden veertig huishoudens dit jaar samen maar liefst 2.000 m2 groen dak aan. Aanjager Mart Perrels, actief lid van de Flevo Golf Resort-bewonerscommissie, wist hen enthousiast te maken daken om te toveren tot mini-natuurgebiedjes.
Ze wonen al in een prachtige wijk, pal naast het IJsselmeer. Maar het kan hem, zegt bewoner Mart Perrels, niet groen en duurzaam genoeg zijn. Een sedumdak op zijn woning stond daarom hoog op zijn wensenlijstje. Als lid van de bewonerscommissie zocht hij al vaker uit hoe collectief inkopen voordeel op kon leveren voor de hele wijk. Zo kwam hij ook de subsidie voor groene daken van de provincie op het spoor. Deze op zich al royale subsidie kwam nog hoger uit als meerdere bewoners de handen ineen sloegen.
Enthousiaste ontvangst
Daarvoor ben je bij Mart precies aan het juiste adres. “Ik denk graag in collectieve aanpakken. Ik wilde daarom de hele wijk warm maken voor de aanleg van groene daken.”
Via een flyer en WhatsApp-buurtberichten stuurde hij namens de bewonerscommissie het idee de wijk in. Veel mensen reageerden enthousiast: het leek hen wel wat, zo’n groen dak dat fraai oogt, waar bijen voordeel van hebben en dat ook water opvangt.
“We wilden het idee concreet en tastbaar maken,“ vertelt Mart. “Daarom organiseerden we ook een informatiemarkt in de wijk. De Dakvergroeners, het bedrijf dat de sedumdaken zou leveren, was hier ook bij. Ze legden ter plekke de eerste meters groendak aan. Iedereen kon zo zien hoe het dak eruit kwam te zien.” Ruim zestig gezinnen namen een kijkje op de informatiemarkt. Ook de Natuur en Milieufederatie Flevoland was aanwezig om dit groene wijkinitiatief te ondersteunen.
Het resultaat:
op 2000 m2 dakoppervlak
groeien nu sedumplantjes!
Een goed aanspreekpunt
et resultaat van de wijkactie is dat er in het Flevo Golf Resort nu op 2000 m2 dakoppervlak sedumplantjes groeien. “Een deel van de daken is bekleed met sedum, grassen én kruiden. Dat trekt nog meer bijen en andere insecten aan dan een gewoon sedumdak.”
Samen optrekken en kennis delen met elkaar was één van de succesfactoren van de groene daken-actie, denkt Mart. “De aanleg van een groen dak roept best veel vragen op. Die wisten we met elkaar te beantwoorden.” Mart was zelf een goed aanspreekpunt voor wijkgenoten, maar voelde zich op zijn beurt ook gesteund door de provincie. “Ik zou mensen die ook zo’n initiatief willen nemen zeker aanraden om contact te zoeken met de provincie. Wij zijn steeds prima geholpen.“
Hij adviseert ook om zorgvuldig te kijken welk bedrijf de groene daken aan gaat leggen. “Kies voor een echt betrokken partij die zelf levert en de aanleg verzorgt. En die volledige garantie geeft. Wij hebben ook het onderhoud van de daken kunnen regelen. Niet elke buurtbewoner klimt immers graag het dak op als er wat gewied moet worden.“
Aantekelijke werking
Mart is blij met het resultaat van de groene dakenactie. Hij ziet alweer kansen voor nieuwe acties om de wijk te verduurzamen. “We kunnen samen tuinen vergroenen door tegels te ruilen voor planten. En bijvoorbeeld op zoek gaan naar warmtepompen om samen van het gas af te gaan.”
Het lijkt erop dat het groendakenproject ook buiten de wijk aanstekelijk heeft gewerkt. “De leverancier legt, zo begreep ik, inmiddels op veel meer plekken in Lelystad en Almere sedumdaken aan.” En dat is mooi nieuws. Voor bewoners die steeds vaker uitkijken op groen in plaats van grijs, én voor insecten. Die weten de nieuwe groene-veldjes-op-hoogte ongetwijfeld snel te vinden.
“Samen optrekken en kennis met elkaar delen was één van de succesfactoren”