Gedeputeerde Cora Smelik:

Verduurzaam je omgeving,
vergroen je dak!

Circulariteit gaat over meer dan afval, vindt Cora Smelik, gedeputeerde van Flevoland. “Het is belangrijk het hele denk- en doepatroon in de maatschappij te veranderen. Je moet ook kijken naar het maken en gebruiken van producten en het verduurzamen van je huis. Een groen dak bijvoorbeeld.”

De provincie heeft daarom het programma Duurzaam Door, dat ook de Circulaire Challenges mogelijk maakte. Een van die challenges ging over groene daken, en dat sloot natuurlijk naadloos aan op de subsidie die de provincie ter beschikking stelde aan bewoners om een groen dak aan te leggen. “Liefst samen met anderen!”

Met een groen dak hoef je de dakbedekking pas na dertig jaar te vervangen

Hommels en bijen

Zelf heeft ze al jaren een groen dak, vertelt Smelik. “Op een uitbouw van ons huis hebben we sedum en kruiden liggen, die voedsel bieden aan hommels en bijen.” Zo’n dak is overigens meer dan leuk om te zien en goed voor de biodiversiteit. “Die uitbouw werd voorheen ’s zomers erg heet, en sinds dat groene dak erop ligt, is het er veel beter uit te houden. Het isoleert dus uitstekend, en dat was fijn toen ik thuiswerkte tijdens de lockdown.”

Ook helpt een groen dak om de waterafvoer bij hevige regen geleidelijker te laten verlopen. “Het loopt niet allemaal ineens het riool in, het houdt het water veel langer vast. Vanuit het raam boven zie ik bij een regenbui al die plassen op platte daken in de buurt, en bij ons dat mooie groene dak.”

“Je kunt echt wat betekenen voor je eigen kleine omgeving”

Dak gaat langer mee

Overigens zijn dat nog niet eens alle voordelen van een groendak. “De planten slaan CO2 op, én je dakbedekking gaat veel langer mee! Bitumen moet normaal elke twintig jaar vervangen worden, maar met een groendak erop hoeft dat pas na dertig jaar. Dat scheelt ook een hoop materiaal.”

Gelukkig is ze niet de enige die de voordelen van die groene daken omarmt. De provinciale subsidie van € 450.000 voor groene daken is enthousiast gebruikt. “Er zijn een kleine 200 subsidies verstrekt, en bijna de helft daarvan was voor gezamenlijke initiatieven.” In diverse wijken zijn namelijk demo’s en buurtbijeenkomsten georganiseerd voor sedumdaken, en dat heeft meerdere keren geleid tot gezamenlijke aanvragen. “Ons dak hebben we indertijd ook samen met een aantal buren aangelegd. Dat was niet alleen voordeliger, maar ook heel erg gezellig en goed voor het buurtgevoel!”

Vervolgsubsidie?

“Uiteraard was de Circulaire Challenge een mooie gelegenheid om in de media en sociale media aandacht te vragen voor de subsidie. Er was een subsidie voor een sedumdak, maar als je er een biodiversiteitspakket bij zaait, met bijenbloemen, leverde dat nog weer extra subsidie op.” Samen met de gemeenten en het waterschap gaat de provincie de subsidie evalueren en nadenken over een vervolg.

Klimaat en duurzaamheid zijn grote issues, maar Smelik is ervan overtuigd dat je ook in het klein, als individu, kunt bijdragen. “Tegels eruit, een regenton, water afkoppelen, zonnepanelen, dat zijn allemaal redelijk simpele ingrepen. En een groen dak dus! Dat kan zelfs op een schuin dak, zo lang het niet té schuin is. Je kunt echt wat betekenen voor je eigen kleine omgeving.”

DECEMBER –DUURZAAM FEESTEN EN SHOPPEN

#challenge

Goed voornemen, ga ontspullen!

Less is more! De jaarwisseling is een moment bij uitstek om te ontspullen en opgeruimd het nieuwe jaar in te gaan. Check je berging, kasten of zolder op ongebruikte of overbodige spullen. Doe de spullen weg die je niet blij maken en bewaar alleen de dingen die voor jou essentieel zijn. En al die overtollige spullen, die breng je bijvoorbeeld naar de kringloop of geef je aan iemand anders!

Vijf volle dozen

Christa Kommers uit de Noordoostpolder deed mee en bracht een paar dozen vol overbodige spullen naar de kringloop: “Ontspullen doen wij ieder jaar. Zo maak je de ruimte in huis weer beschikbaar voor andere zaken, daar hebben wij geen verbouwing voor nodig!”

 
Ook Dhr. Alders uit Dronten deed mee: “Ik breng vijf volle dozen weg naar de kringloop omdat het nog een ronde mee kan!”

Impact

Bespaard in deze challenge:

250 kg grondstoffen terug de
keten in

Als alle Flevolanders dit doen besparen we heel veel grondstoffen!

Impact

Bespaard in deze challenge:

250 kg grondstoffen terug de
keten in

Als alle Flevolanders dit doen besparen we heel veel grondstoffen!

DECEMBER –DUURZAAM FEESTEN EN SHOPPEN

#challenge

Boom voor een boom. Compenseer je kerstboom!

In veel huiskamers staat tijdens de kerstdagen een kerstboom te schitteren. Mooi, maar elke omgekapte boom verdient weer een vervanger. Je kunt je kerstboom compenseren met een nieuw geplante boom in jouw tuin. Of nog makkelijker: door jouw kerstboom met kluit in de tuin te zetten, zodat je volgend jaar geen nieuwe hoef te kopen. Of geef eens een ‘boomcadeau’ of aan iemand anders!

 

Flevolanders kozen dit jaar voor herplant of voor compensatie van hun kerstboom.

Kees van der Meer uit Biddinghuizen:

“Het is altijd goed om na te denken waarom je sommige dingen uit gewoonte al jaren doet. Zoals het kopen van een kerstboom zonder kluit!”

Plan Boom

Veel Flevolanders deden mee aan de actie van Plan Boom, met een ‘boompjes-voor-beginners-pakket’ met daarin 3 boompjes, die samen zo’n 7500 CO2 vastleggen! Dat is nog eens een mooi cadeau voor de toekomst. Begin 2021 werden bijna 5.000 extra bomen aangeplant!

Impact

(berekend op basis van een groeiperiode van bomen van 40 jaar)

Bespaard in deze challenge:

14.952 kg CO2

Als alle Flevolanders dit  doen besparen we:

3 miljard kg CO2

Kees van der Meer uit Biddinghuizen:

“Het is altijd goed om na te denken waarom je sommige dingen uit gewoonte al jaren doet. Zoals het kopen van een kerstboom zonder kluit!”