Verpakkingsvrij shoppen
Een hele uitdaging in de praktijk!
Plastic, blik, karton of glas. Als je producten koopt in de supermarkt, dan krijg je hoe dan ook met verpakkingen te maken. En wie erop let, schrikt ervan hoeveel verpakkingsmateriaal je nodeloos mee naar huis zeult. Kan het niet een onsje minder? Angelique Kiburg en Niels Pikkert gingen de uitdaging aan om verpakkingsvrij boodschappen te doen. En dat bleek nog niet zo makkelijk.
Je moet opeens zo nadenken
Wie kent het niet? Je trekt een sprintje door de supermarkt omdat je nog wat ingrediënten mist voor het avondeten. Je stouwt je wekelijkse boodschappen zonder nadenken in je kar of je koopt met één druk op de knop je boodschappen online om tijd te besparen. Hoe we het ook doen, boodschappen doen vinden we vaak maar tijdsverspilling en het gebeurt vaak op de automatische piloot. Waardoor we niet altijd de meest duurzame keuzes maken.
Dat ondervonden Angelique Kiburg uit Almere en Niels Pikkert uit Lelystad aan den lijve, toen ze besloten mee te doen aan de challenge verpakkingsvrij shoppen. “Je moet ineens zo nadenken over wat je wel en niet koopt. En je moet bijvoorbeeld de bakjes en netjes niet vergeten waar je de producten in kunt doen.
Maar,” zo vertellen ze lachend, “ook dat wordt op een gegeven moment normaal. En dan heb je weer een nieuw ritme dat een stuk duurzamer is.” Bewustwording is dus een eerste stap richting verpakkingsvrij boodschappen doen.
Angelique en Niels zijn groene types, uit zichzelf al veel bezig met duurzaamheid en milieu. Maar wat als je er niet zo in thuis bent en opkijkt tegen al dat ‘gedoe’? “Houd het klein”, is het advies van Niels. “Begin met kleine stapjes. Ik ben ook begonnen met het meenemen van mijn eigen tas.” Inmiddels laat hij de groenten die in plastic verpakt zijn zoveel mogelijk links liggen. En de producten die hij onverpakt koopt, zoals paprika’s of noten, neemt hij mee in een netje. Bij de broodafdeling vraagt hij of ze zijn brood in een eigen meegebrachte zak willen stoppen. “Dat vond ik in het begin wel spannend, maar ze vinden dat allemaal oké.”
Angelique Kiburg uit Almere:
“Glas en karton zijn beter recyclebaar dan plastic, dus daar houd ik in mijn keuze rekening mee. “

Online uitdaging
Angelique doet haar boodschappen online en liep tegen hele andere uitdagingen aan. “Als ik groente selecteer, kan ik bijvoorbeeld niet zien of ze ingepakt zijn. Soms krijg ik appels in karton met plastic eromheen. Dat hoeft van mij helemaal niet.” De mogelijkheden online zijn dus beperkt, maar dat ontmoedigde Angelique niet. “Glas en karton zijn beter recyclebaar dan plastic, dus daar houd ik in mijn keuze rekening mee. En ik verbouw thuis een hoop groenten. Dat kan direct de pan in.” In haar buurt zit ook biologische supermarkt, waar je glazen flessen met melk of jus d’orange kunt bijvullen. “Dat is wel prijzig en de keuze is beperkt. Ik snap dat niet iedereen daar op zit te wachten.”
Uitdaging voor de hele keten
Helemaal verpakkingsvrij boodschappen doen, zit er helaas niet in. Daar is verandering voor nodig in de hele keten. Een voor de hand liggend voorbeeld is dat leveranciers hun groenten en fruit niet langer in plastic zouden kunnen verpakken. “Maar denk ook aan de bezorger. Sommige producten worden zonder verpakking ineens een stuk kwetsbaarder, waardoor het inpakken van boodschappen voorzichtiger moet gebeuren. En dat kost tijd”, aldus Angelique. “Daar moet wel ruimte voor zijn.” Zowel Angelique en Niels laten zich echter niet ontmoedigen door deze conclusie. “Ik focus me veel liever op wat wél kan,” besluit Niels. “Alle beetjes helpen. Dus dat ene zakje maakt weldegelijk verschil.”
Niels Pikkert uit Lelystad deed mee aan de challenge verpakkingsvrij shoppen:
“Alle beetjes helpen. Dus ook dat ene zakje maakt weldegelijk verschil”

Tips voor minder verpakkingen in je winkelwagen
- Neem je eigen boodschappentas mee
- Kies producten die niet verpakt zijn
- Stop producten in een katoenen netje in plaats van een plastic tas.
- Ga voor glas of karton boven plastic en blik.
Tips om verpakkingsvrij boodschappen doen vol te houden
- Begin met kleine stapjes. Te veel willen werkt ontmoedigend
- Focus op wat wel kan, al is het maar klein. Alle beetjes helpen.
- Houd je nieuwe aanpak vol. Het wordt vanzelf een ritme.
- Durf te vragen een product anders in te pakken. Vaak is dat oké.