Koken met kliekjes
tegen voedselverspilling
Wethouder Roelie Bosch deelt kliekjesrecept
De Almeerse wethouder Roelie Bosch houdt wel van een uitdaging. En al helemaal als het over voedsel gaat. Voeding is namelijk een belangrijk onderwerp binnen de gemeente. “We hebben als een van de weinige gemeenten van Nederland een voedselstrategie opgesteld. En ook bij Floriade Expo 2022 volgend jaar is voedsel & gezondheid een van de vier thema’s.” Maar ze houdt ook zelf heel erg van koken.
Bij de Circulaire Challenges koos Bosch dan ook voor een challenge rond voedselverspilling: koken met kliekjes. “In ons gezin met man en drie kinderen zijn er nu twee het huis uit. Ik merk dat ik nog echt moet wennen om maar voor drie personen te koken in plaats van voor vijf. Eén bloemkool was altijd precies goed, maar nu blijft er toch echt wat over.”
“Mijn specialiteit met kliekjesdag is het groentetorentje”
Specialiteit op kliekjesdag
Maar weggooien, nee, dat gebeurt niet bij Bosch thuis. “We hebben zeker één keer in de week kliekjesdag, soms wel twee keer.” Gewoon opwarmen in de magnetron kan natuurlijk, maar Bosch pakt het graag wat creatiever aan. “Mijn specialiteit is het groentetorentje. Hoe je dat maakt? Stapel op een mooi bordje een torentje van restjes tomaat, courgette, bloemkool, eventueel aardappel of een plakje mozzarella, net wat er over is. Wat zoetigs is ook lekker, bijvoorbeeld ananas of peer met gorgonzola. Giet er wat balsamicoazijn over, of besprenkel het met geraspte kaas en zet even onder de grill.” Ze serveert het als voorgerecht, of in combinatie met een aardappelgratin (“met restjes aardappel”) of een soepje (“daar kunnen alle overige restjes dan in”). Het is zo klaar, en de hele familie smult ervan.
Recept delen
Voedselverspilling, daar doet ze dus niet aan. Bosch: “Als ik lees dat een derde van het eten in de kliko verdwijnt – producenten, supermarkten, horeca en consumenten bij elkaar opgeteld – dan vind ik dat toch best schokkend. Bij consumenten is het zelfs 42%! Toen de Natuur en Milieufederatie Flevoland dan ook vroeg of we mee wilden doen aan deze Circulaire Challenge, heb ik mijn recept gedeeld.
We hebben het verspreid via onze site GroenenGezond.Almere.nl, Twitter, Facebook, Instagram, en hebben er heel veel likes en leuke reacties op gekregen. Ik heb ook andere wethouders in Flevoland gemaild of ze mee wilden doen en bij een gezamenlijke vergadering hebben we het erover gehad en recepten uitgewisseld. Ik hoorde van in elk geval één collega-wethouder dat ze mijn groentetorentje had gemaakt.”
10 kg afval per jaar?
De afvalscheiding in Almere loopt overigens best heel goed, weet Bosch. “Bewoners doen het prima. Er zijn ook bedrijven die nascheiding doen, waarbij je alle afval ineens aanbiedt, en dat automatisch laat scheiden. Maar de ervaring leert dat machines het nooit zo goed kunnen als bewoners zelf.” Dus voorlopig blijft Almere het op die manier doen. De afvalstoffenheffing is niet heel laag. “Maar we bieden er wel goede service voor terug.” Zo is het recycleperron elke dag open, en zijn er weinig dumpingen. “Dat helpt allemaal om het afval zo goed mogelijk te scheiden. Ik ben zelf wel eens de uitdaging aangegaan om mijn afval zo goed te scheiden dat er bijna geen restafval overblijft. Het streven was 40 kilogram restafval per persoon per jaar. Ik ben er toen best fanatiek mee aan de slag gegaan, en kwam uiteindelijk op 10 kilogram per persoon per jaar!”, zegt ze trots.
Gemeente Almere heeft als één van de weinige gemeenten een voedselstrategie
Ook gedeputeerde Michiel Rijsberman deed mee aan de challenge en deelde zijn kliekjesrecept op Twitter!