Bedrijven hebben baat bij

duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijk voor ondernemers, vindt Sandra Kamp, directeur van Bedrijfskring Lelystad. “We waren dan ook meteen enthousiast toen de Natuur en Milieufederatie Flevoland ons vroeg om de Circulaire Challenges te delen met onze leden. Dus we hebben bij alle challenges die voor ondernemers interessant zijn, al onze leden opgeroepen om mee te doen.”

Vaker lokaal inkopen

Als bedrijfskring behartigen ze belangen, delen ze kennis, vormen ze een netwerk. Maar vooral stimuleren ze een goed ondernemersklimaat. “Zeer relevant vond ik daarom de challenge ‘lokaal en duurzaam inkopen’. Via al onze kanalen – website, nieuwsbrief, bijeenkomsten en sociale media, hebben we onze leden uitgedaagd om hun inkopen vaker lokaal te doen”, vertelt Kamp. “Dat scheelt een hoop transportkosten, en we stimuleren zo de lokale economie en werkgelegenheid.”

“Zeer relevant vond ik de challenge ‘lokaal en duurzaam inkopen'”

Ondernemers in het zonnetje

In coronatijd was de bedrijfskring hier zelf ook al mee bezig geweest. “We hebben vorig jaar zomer elke week tien ondernemers in het zonnetje gezet met de oproep aan alle leden om lokaal te kopen. Behalve de besparing op vervoer, is het ook een goede manier om talent binnen Lelystad te houden. Als er genoeg banen en stageplekken zijn, dan bieden we onze inwoners meer perspectief!” Tegelijk hebben ze als bedrijfskring ook de lokale en provinciale overheid uitgedaagd om lokaal in te kopen. “En natuurlijk doen we het zelf ook. We houden onze bijeenkomsten bij lokale ondernemers, en presentjes voor sprekers komen natuurlijk altijd uit Lelystad!”

Duurzame energie

Ook duurzame energie was al een thema van de Bedrijfskring. Kamp: “We hebben een energiecommissie die kijkt hoe onze leden hun vastgoed kunnen verduurzamen, en onderdeel kunnen zijn van de energietransitie. Daarom zijn we ook een energiecollectief gestart. Dus natuurlijk hebben we ook alle challenges rond duurzame energie gedeeld.”

Die energiechallenges gingen bijvoorbeeld over het gebruik van LED-lampen of het doven van verlichting in de nacht. “Voor de Nacht van de Nacht dagen we mensen in elk geval uit om hun gevelverlichting uit te doen. Maar je moet er ook rekening houden dat verlichting soms ook een functie heeft voor de sociale veiligheid, dus niet elke lamp kan veilig uit.”

Hoeveel leden er meegedaan hebben aan de challenges, kan Kamp niet precies zeggen. “Maar ondernemers weten natuurlijk ook wel dat ze baat hebben bij duurzaamheid. Dus ze zijn er zeker mee bezig!”