Bedrijven hebben baat bij

duurzaamheid

Duurzaamheid is belangrijk voor ondernemers, vindt Sandra Kamp, directeur van Bedrijfskring Lelystad. “We waren dan ook meteen enthousiast toen de Natuur en Milieufederatie Flevoland ons vroeg om de Circulaire Challenges te delen met onze leden. Dus we hebben bij alle challenges die voor ondernemers interessant zijn, al onze leden opgeroepen om mee te doen.”

Vaker lokaal inkopen

Als bedrijfskring behartigen ze belangen, delen ze kennis, vormen ze een netwerk. Maar vooral stimuleren ze een goed ondernemersklimaat. “Zeer relevant vond ik daarom de challenge ‘lokaal en duurzaam inkopen’. Via al onze kanalen – website, nieuwsbrief, bijeenkomsten en sociale media, hebben we onze leden uitgedaagd om hun inkopen vaker lokaal te doen”, vertelt Kamp. “Dat scheelt een hoop transportkosten, en we stimuleren zo de lokale economie en werkgelegenheid.”

“Zeer relevant vond ik de challenge ‘lokaal en duurzaam inkopen'”

Ondernemers in het zonnetje

In coronatijd was de bedrijfskring hier zelf ook al mee bezig geweest. “We hebben vorig jaar zomer elke week tien ondernemers in het zonnetje gezet met de oproep aan alle leden om lokaal te kopen. Behalve de besparing op vervoer, is het ook een goede manier om talent binnen Lelystad te houden. Als er genoeg banen en stageplekken zijn, dan bieden we onze inwoners meer perspectief!” Tegelijk hebben ze als bedrijfskring ook de lokale en provinciale overheid uitgedaagd om lokaal in te kopen. “En natuurlijk doen we het zelf ook. We houden onze bijeenkomsten bij lokale ondernemers, en presentjes voor sprekers komen natuurlijk altijd uit Lelystad!”

Duurzame energie

Ook duurzame energie was al een thema van de Bedrijfskring. Kamp: “We hebben een energiecommissie die kijkt hoe onze leden hun vastgoed kunnen verduurzamen, en onderdeel kunnen zijn van de energietransitie. Daarom zijn we ook een energiecollectief gestart. Dus natuurlijk hebben we ook alle challenges rond duurzame energie gedeeld.”

Die energiechallenges gingen bijvoorbeeld over het gebruik van LED-lampen of het doven van verlichting in de nacht. “Voor de Nacht van de Nacht dagen we mensen in elk geval uit om hun gevelverlichting uit te doen. Maar je moet er ook rekening houden dat verlichting soms ook een functie heeft voor de sociale veiligheid, dus niet elke lamp kan veilig uit.”

Hoeveel leden er meegedaan hebben aan de challenges, kan Kamp niet precies zeggen. “Maar ondernemers weten natuurlijk ook wel dat ze baat hebben bij duurzaamheid. Dus ze zijn er zeker mee bezig!”

DECEMBER –DUURZAAM FEESTEN EN SHOPPEN

#challenge

Goed voornemen, ga ontspullen!

Less is more! De jaarwisseling is een moment bij uitstek om te ontspullen en opgeruimd het nieuwe jaar in te gaan. Check je berging, kasten of zolder op ongebruikte of overbodige spullen. Doe de spullen weg die je niet blij maken en bewaar alleen de dingen die voor jou essentieel zijn. En al die overtollige spullen, die breng je bijvoorbeeld naar de kringloop of geef je aan iemand anders!

Vijf volle dozen

Christa Kommers uit de Noordoostpolder deed mee en bracht een paar dozen vol overbodige spullen naar de kringloop: “Ontspullen doen wij ieder jaar. Zo maak je de ruimte in huis weer beschikbaar voor andere zaken, daar hebben wij geen verbouwing voor nodig!”

 
Ook Dhr. Alders uit Dronten deed mee: “Ik breng vijf volle dozen weg naar de kringloop omdat het nog een ronde mee kan!”

Impact

Bespaard in deze challenge:

250 kg grondstoffen terug de
keten in

Als alle Flevolanders dit doen besparen we heel veel grondstoffen!

Impact

Bespaard in deze challenge:

250 kg grondstoffen terug de
keten in

Als alle Flevolanders dit doen besparen we heel veel grondstoffen!

DECEMBER –DUURZAAM FEESTEN EN SHOPPEN

#challenge

Boom voor een boom. Compenseer je kerstboom!

In veel huiskamers staat tijdens de kerstdagen een kerstboom te schitteren. Mooi, maar elke omgekapte boom verdient weer een vervanger. Je kunt je kerstboom compenseren met een nieuw geplante boom in jouw tuin. Of nog makkelijker: door jouw kerstboom met kluit in de tuin te zetten, zodat je volgend jaar geen nieuwe hoef te kopen. Of geef eens een ‘boomcadeau’ of aan iemand anders!

 

Flevolanders kozen dit jaar voor herplant of voor compensatie van hun kerstboom.

Kees van der Meer uit Biddinghuizen:

“Het is altijd goed om na te denken waarom je sommige dingen uit gewoonte al jaren doet. Zoals het kopen van een kerstboom zonder kluit!”

Plan Boom

Veel Flevolanders deden mee aan de actie van Plan Boom, met een ‘boompjes-voor-beginners-pakket’ met daarin 3 boompjes, die samen zo’n 7500 CO2 vastleggen! Dat is nog eens een mooi cadeau voor de toekomst. Begin 2021 werden bijna 5.000 extra bomen aangeplant!

Impact

(berekend op basis van een groeiperiode van bomen van 40 jaar)

Bespaard in deze challenge:

14.952 kg CO2

Als alle Flevolanders dit  doen besparen we:

3 miljard kg CO2

Kees van der Meer uit Biddinghuizen:

“Het is altijd goed om na te denken waarom je sommige dingen uit gewoonte al jaren doet. Zoals het kopen van een kerstboom zonder kluit!”

Impact

(berekend op basis van een groeiperiode van bomen van 40 jaar)

Bespaard in deze challenge:

14.952 kg CO2

Als alle Flevolanders dit doen besparen we:

3 miljard kg CO2

<